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This document is intended to help clarify the relationship between Maine’s Unified Special Education Regulations (MUSER) and Adult Education as it relates to the education of enrolled students with disabilities and their special instructional needs in high school and Adult Education.  Adult education programs are also required to provide services to students with disabilities in accordance with both the Americans with Disabilities Act of 1990 and the Rehabilitation Act of 1973. 

The material presented in this question and answer document is the result of a set of questions developed by adult educators and answered by the Office of Special Services and the Office of Adult Education, Maine Department of Education.

The answers were prepared only for the questions asked and are not intended to be an exhaustive list of questions.  As additional questions arise, we will update this document.

The responses to these questions come primarily from the Maine Unified Special Education Regulations (MUSER), Chapter 101, dated July 19, 2013.  Contributors to this document include the following Department of Education staff:  Jonathan Braff, Janice Breton, Bob McIntire, Susan Parks, and Gail Senese.  

Copies of MUSER may be obtained at  http://www.maine.gov/education/speced/contentrules.htm or from the MDOE at 624-6644.

Questions about this document may be directed to Gail Senese at 624-6752 gail.senese@maine.gov or Susan Parks at 624-6646 or susan.parks@maine.gov. 
#1 Question: Under the Maine Unified Special Education Regulations (MUSER) and the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), is a Maine High School Equivalency Diploma (MHSED) considered to be a “regular high school diploma”?

Answer:  No, it is not.  MUSER VII.2 states that a student with a disability is one who, “… has neither graduated from a secondary school program with a regular high school diploma nor reached 20 years of age at the start of the school year.” 

 In the U.S. Department of Education Office of Special Education Program’s “Questions and Answers on Secondary Transition” the answer to Question C-3 states, “…a regular high school diploma does not include alternate degrees, such as a high-school equivalency credential”.
#2 Question:  If a student attends a public high school and is identified as a student with a disability under MUSER, may the student’s IEP Team determine that adult education courses will be part of the student’s IEP course plan?

Answer:  No, they may not.  The high school student may consider whether to access courses in an Adult Education program.  If the student does so, a representative of the adult education program should be invited to and participate in the IEP Team meeting where this topic will be discussed and decisions made about whether the student requires special education accommodations and/or modifications in the Adult Education courses.

Notwithstanding a student’s decision to access adult education, the IEP Team may determine that FAPE is unavailable in the adult education program, and develop an IEP and propose a placement in another setting.  If the student still decides to access adult education, the student remains entitled to accommodation under Section 504.

#3 Question:  What is the role of the adult educator in the IEP Team process?

Answer:  It is important that an Adult Education representative be at the IEP Team meeting when transition services are being considered and it is likely that adult education services will be discussed.  IEP Team decision-making requires a decision on the extent to which the student will be involved in the general curriculum and participate in the general education setting and state and district-wide assessments, and the services needed to support that involvement to achieve agreed-upon goals.  The adult educator is able to provide information about the Adult Education program and the resources it has to develop a meaningful IEP.  The adult educator can clarify to the team what the Adult Education program can and cannot offer for services.  Adult Education’s knowledge of the community and of other agencies and organizations within the community is another reason that it is a valuable IEP Team member.
#4 Question:  If a student has not yet reached 20 years of age, has not received a regular high school diploma, was identified under special education when in high school, but has dropped out of high school and enrolls solely in adult education, what should the adult education program do?
Answer: The adult education program should enroll the student and, with the adult student’s permission (18 years of age and in her own custody), speak with the director of special education to inquire about the student’s identification as a student with a disability and whether the student may require Section 504 accommodations and/or modifications.  The adult education program has responsibilities under Section 504 for that student.

#5 Question:  If that same student wishes to return to public high school, what should the adult education program do?

Answer:  Inform him of the contact information for the SAU’s special education office.

#6 Question:  Does the Adult Education system have a role in Childfind under IDEA 2004 and Maine Unified Special Education Regulations (MUSER) for a student who is still associated with the high school and is also accessing courses in Adult Education?

Answer:  Yes.  Childfind is the SAU’s obligation to locate, evaluate, identify and serve students with disabilities.  Adult Education has a responsibility to refer to the IEP Team for identification any student younger than 20 who has not received a regular high school diploma and who the Adult Education Program believes might be eligible for special education.  The referral is to determine if the student is eligible for special education services.  The referral would be made to the Director of Special Education in the SAU of the student’s residence.  SAU’s have written policies on Childfind.
#7 Question:  If during the student’s time in adult education and the public high school an adult educator senses that the student requires further special education evaluation, what should the adult education program do?  Who would pay for the special education evaluation?  Adult Education or Special Education?

Answer:  The adult educator should contact the SAU’s director of special education to tell her that there may be another area of suspected disability (see MUSER’s list of disability categories in Section VII).  If the IEP Team decides that the student does need a special education evaluation, the SAU Special Education program would pay for the evaluation.

#8 Question:  Do adult educators have access to the records of a student with a disability under MUSER?

Answer: Yes.  Adult Educator’s access to the educational records of a student with a disability under MUSER is governed by the Family Education Rights and Privacy Act (FERPA) and should be no different than access to any student’s records. Schools are required to keep an access list and adult educators should be on the list and have access when they need to have it (MUSER §XIV.4.).

#9 Question: May adult education serve students who are younger than fourteen years of age?

Answer: Yes, if services to students of that age are allowed by an adult education system through local policy and are paid for with local SAU funds.  Federal money cannot be used to serve any student under the age of 16, and most of the high school completion courses in adult education are funded through federal money. 
#10 Question: May a student with a disability under MUSER take the HiSet ™ and receive a Maine High School Equivalency Diploma (MHSED)?

Answer:  Maine students can ONLY TAKE the HiSet ™ and receive a MHSED if they are at least 17 years of age and have not attended public school for at least a year and have not received a regular high school diploma.

#11 Question:  May a student with a disability under MUSER receive an Adult High School Diploma (AHSD)? 
Answer:  Yes, however, a high school student must be withdrawn from the high school in order to enroll in adult education and receive an adult high school diploma.
Also, a student who has received a Maine High School Equivalency Diploma may receive an Adult High School Diploma provided they are enrolled in the Adult High School completion program, if one is offered by the SAU, and meet graduation requirements.

#12 Question:  May adult education serve students with a disability under MUSER who are enrolled in public school and may want to make up one or more credits through adult education?

Answer:   Permission for a student enrolled in high school to attend an adult education credit-bearing class would be the decision of the local adult education director.
