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Q: What criteria are used to determine “high needs” LEAs?

A: The criteria for designating a high need LEA is specified in 2012(3) of the Title II Part A Statute of the No Child Left Behind Act of 2001.  These determinations are used at the time of RFP preparation, based on the available data and, once designated, the LEAs retain this designation even if their status in these areas changes.
A high-need LEA is defined as an LEA: 

a.  that serves not fewer than 10,000 children from families with incomes below     the poverty line*; or 

b.  for which not less than 20 percent of the children served by the agency are from families with incomes below the poverty line; and 

c.  for which there is a high percentage of teachers not teaching in the academic subjects or grade levels that the teachers were trained to teach**; or 

d.  for which there is a high percentage of teachers with provisional or conditional certification or licensing** [ESEA Section 2102(3)]. 

* Poverty calculations are based on U.S. Census Bureau data updated in November, 2005.

** High Quality Teacher data and certification data are based on the February, 2006 High Quality Teacher reports from LEAs.  A “high percentage” is defined as a percentage higher than the State average.

Q: Since all of the schools in DECLA (a regional professional development collaborative) are eligible, I wonder if anyone knows that it is possible for this group, since the schools are so small, to form a partnership to apply with higher ed?
A: Information about this RFP was sent out to all school districts in Maine.  Hard copies of the RFP were sent to all LEAs designated as high need LEAS.  Although the following partners must be principal partners, any number of other LEAs, high need or not, can enter into this partnership with them.
Partnerships applying for an NCLB Title II, Part A Improving Teacher Quality Grant must include, at a minimum:
a. One institution of higher education (IHE) that prepares teachers and principals

b. One college of arts and sciences

c. One high-need LEA
Partnerships may also include:

a. other LEAs

b. an educational training and development provider (see list under “Professional Training and Development” on www.state.me.us/education/index.html)

c. another IHE

d. a school of arts and sciences within an IHE

e. a nonprofit cultural organization

f. an entity carrying out a pre-kindergarten program

g. a teacher organization

h. a principal organization, or

i. a business

Q: If other LEAs can participate in a partnership along with the principal partners, does this include private academies?

A: As with non-competitive Title IIA funds, as required by Section 9501 of the No Child Left Behind Act of 2001, an LEA must provide equitable services to any approved private schools within its boundaries.  Thus, the private school would be offered a percentage of the grant funding or services based on a formula, whether or not they expressed an interest in being a partner.

Q: Can these funds be used to fund an existing project?

A: The Improving Teacher Quality State Grants do not require the partnerships to use program funds only to supplement and not supplant non- Federal funds that otherwise would be used for funded activities.  Therefore, existing projects can be funded if they meet the requirements of the grant.

Q: If a teaching college has a program that prepares teachers, but not principals, can it still be a principal partner?
A: Yes.  Colleges that prepare teachers, but not principals, still qualify as principal partners under this grant.
Q: Is there a comprehensive needs assessment already written up for school districts, including detailed information about highly qualified teachers?

A: Under Title IIA regulations, all school districts are required to do an annual needs assessment to determine their professional development needs.  The quality and extent of this assessment varies from district to district.  Partners should start with the currently available needs assessment to determine whether additional work is needed in this area.  Additionally, every school in Maine was required to report its Highly Qualified Teacher status to the Maine Department of Education in February, 2006.  This information can be obtained from the LEA.

Q: What are Maine’s Training and Development Quality Standards?

A: In January of 2003 Maine’s Training and Development Quality Standards were adopted as rule in Section 8 of Chapter 125: Basic Approval Standards: Public Schools and School Administrative Units.  These standards can be found at the following website;

http://www.state.me.us/education/achievingresults/qsall.htm
Q: How will the project have measurable objectives for improved student achievement on state and local assessments when there is no local assessment for the moment and state assessments for the 11th grade are transitioning to SAT’s?

A: Although the Commissioner has declared a moratorium on the local assessment development, this in no way indicates that this work has stopped or that it is not well developed in some school districts.  Many districts have a well-developed local assessment system in place and plan to continue to use it.  The SAT has formally replaced the MEA at grade 11.  Long term measurable objectives can be written for SAT achievement just as they would for MEA achievement.
