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M E M O R A N D U M  
 
To: Heidi 
From: Cristina 
Re: questions about transition from informal care to formal foster care 
Date: September 14, 2010 
 
Questions Presented: 
 

1. Can the agency get reasonable efforts and contrary to welfare findings but keep 
the child in the same home of the relative?  

 
2. How does removing a child from a parent’s custody after the child has been in the 

informal care of a relative for over 6 months affect IV-E funding?  
 
Question 1 
 
When a child has been in the informal care of a relative (or non-relative caregiver) and 
court proceedings are then initiated against the parent, the agency can access judicial 
determinations of reasonable efforts and contrary to the welfare while keeping the child 
in a relative’s home. The agency would be removing the child from the custody of the 
parent constructively, and the findings would address the reasonable efforts made to keep 
the child in the parent’s custody (or why reasonable efforts did not need to be made) and 
the fact that remaining in the parent’s custody would be contrary to the welfare of the 
child. 
 
For a child to be eligible for federal financial participation (FFP) for foster care 
maintenance payments, two judicial determinations must be made early on in the case 
(among other eligibility criteria to be met). One finding is that reasonable efforts to 
prevent a child’s removal from his/her home were made (or were not required to be 
made).1 The other necessary judicial finding is that continuation in the home from which 
removed would be contrary to the welfare of the child.2 Regulatory implementation 
requirements further clarify that this determination must be that the child’s continued 
residence in the home would be contrary to his or her welfare or that “placement would 
be in the best interest” of the child.3  
 
Additionally, federal regulations indicate that a child’s removal must have been the result 
of a voluntary placement agreement or a “judicial order for the physical or constructive 
removal of the child from a parent or specified relative” in order to be eligible for FFP.4 
The Administration for Children and Families of the U.S. Department of Health & 
Human Services (ACF) has indicated that “constructive removals” are, for example, 

                                                 
1 See 42 U.S.C.A. §§ 671(a)(15), 672(a)(2); 45 C.F.R. § 1356.21(b). 
2 See 42 U.S.C.A. § 672(a)(2). 
3 45 C.F.R. § 1356.21(c). 
4 45 C.F.R. § 1356.21(k)(ii). 
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nonphysical, paper or legal removals.5 An ACF manual on Title IV-E funding describes 
constructive removals:  
 

A child is considered to be constructively removed when a judicial ruling or 
voluntary placement agreement sanctions the child’s removal from the parent or 
another individual, but the child is permitted to remain in the home of an interim 
caretaker.6 

 
Additionally, when answering questions about “constructive” removals, ACF offered the 
below examples of living situations, among others. Although the child’s eligibility for 
FFP differs in these summaries, both situations are examples of constructive removals 
offered by ACF: 
 

The child lived with either a related or non-related interim caretaker for less than 
six months prior to the State's petition to the court for removal of the child. The 
State licenses the home as a foster family home and the child continues to reside 
in that home in foster care. The child is eligible for title IV-E foster care since 
s/he lived with the parent within six months of the State's petition to the court, and 
was constructively removed from the parent (i.e., there was a paper removal of 
custody).  

The child lived with either a related or non-related interim caretaker for more than 
six months prior to the State's petition to the court. The State licenses the home as 
a foster family home and the child remains in that home in foster care. The child 
is ineligible for title IV-E foster care since s/he had not lived with the parent 
within six months of the State's petition to the court, and was not removed from 
the home of a relative. (Although constructively removed, the child is ineligible 
for title IV-E because it had been more than six months since the child lived with 
the parent.) 7 

This federal policy interpretation allowing for constructive removal of a child was 
instituted to allow a relative who had been acting as “interim caretaker” of a child to be 
eligible for Title IV-E funding while the child remained in that caretaker’s home (as 
described in the above examples).8 That is, ACF recognized this informal family 
arrangement as a possible precursor to the initiation of court proceedings to remove a 
child from his/her parent’s custody. And by condoning constructive removals and 
explaining their connection to Title IV-E funding eligibility, ACF also envisions that the 
required judicial determinations of reasonable efforts and contrary to welfare can still be 
made.  
                                                 
5 CW Policy Database – Policy Questions & Answers, 8.3A.11, Question 1, available at 
http://www.acf.hhs.gov/cwpm/programs/cb/laws_policies/laws/cwpm/policy_dsp.jsp?citID=38.  
6 From ACF’s Title IV-E Foster Care Eligibility Review Guide, MI-01-11, Ch.4: Eligibility Requirements, 
Removal from a Specified Relative, available at 
http://www.acf.hhs.gov/programs/cb/laws_policies/policy/im/2001/im0111a1d_2007.htm (emphasis 
added). 
7 CW Policy Database – Policy Questions & Answers, 8.3A.11, Question 1, available at 
http://www.acf.hhs.gov/cwpm/programs/cb/laws_policies/laws/cwpm/policy_dsp.jsp?citID=38.  
8 Id. 
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Judicial determinations in a case involving constructive removal should address the 
reasonable efforts made to prevent removal of the child from the parent’s home or 
custody, as well as whether it was contrary to the child’s welfare to remain in the 
parent’s home or custody. Even though the child had been physically living with the 
relative/interim caretaker, if that person did not have formal custody of the child, the 
agency must remove the child from his/her parent’s custody. Therefore, the agency need 
only explain why living in the parent’s care and custody would be detrimental to the 
child. In place of a determination declaring that continuation in the parent’s home is 
“contrary to the welfare” of the child, the federal regulations do also offer the option of 
finding that placement would be in the child’s best interest;9 a court could employ that 
language if it or the agency is uncomfortable using the “contrary to the welfare” language 
given the family’s arrangement. 
 
Question 2 
 
If a child has been in the continuous care of a relative for over six months before court 
proceedings (or a voluntary placement) are initiated, that child is not eligible for federal 
financial participation (FFP) in foster care maintenance payments. There does not appear 
to be any method of circumventing this six month rule in cases of informal care of 
children by relatives. 
 
To be eligible for FFP, a child must have been “removed from the home of a relative 
specified in [July 16, 1996 AFDC rules]....”10 Implementation regulations further explain 
that to meet that requirement of having lived with a specified relative, a child must either 
have been physically removed from the parent’s home or have lived with the parent 
within the six months of the initiation of court proceedings.11 So even under a 
constructive removal from a parent, the agency cannot access FFP for a child who was 
living with a relative (or non-relative) caretaker for over six months. 
 
This statutory and regulatory six-month eligibility rule has been confirmed through 
summary examples offered as technical assistance by ACF: 
 

The child lived with a non-related interim caretaker for seven months before the 
caretaker asks the State to remove the child from his/her home and place in foster 
care. The child is ineligible for title IV-E foster care because s/he had not lived 
with a parent or specified relative within six months of the petition.  

The child is in a three-generation household in which the mother leaves the home. 
The grandmother contacts the State agency four months later and the agency 
petitions the court within six months of the date the child lived with the mother in 

                                                 
9 45 C.F.R. § 1356.21(c). 
10 42 U.S.C.A. § 672(a)(1). 
11 See 45 CFR § 1356.21(l); see also Title IV-E Foster Care Eligibility Review Guide – 2007, ACYF-CB-
IM-01-11, Ch. 4: Eligibility requirements, p. 7 (“If the child was not living with that [parent] in the month 
of legal removal, the child…must have been living with the [parent] from whom legally removed at some 
time within the previous 6 months of removal….”) 
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the home. The State licenses the grandmother's home as a foster family home and 
the child continues to reside in the home in foster care. The child is eligible for 
title IV-E foster care since s/he lived with the parent within six months of the 
State's petition to the court, and was constructively removed from the parent's 
custody.12 

 
 

                                                 
12 CW Policy Database – Policy Questions & Answers, 8.3A.11, Question 1, available at 
http://www.acf.hhs.gov/cwpm/programs/cb/laws_policies/laws/cwpm/policy_dsp.jsp?citID=38. 


